EUROPSKI ŠKOLSKI SPORTSKI DAN

U petak 24.9.2021. u osnovnim školama diljem Hrvatske održane su sportske aktivnosti u sklopu europskog projekta Europski školski sportski dan. Udruga „Akademija zdravog življenja“ kao nacionalni koordinator projekta u suradnji sa ISCA-om (International Sport and Culture Association) i HSSF-om (Hungarian School Sport Federation) obilježila je Europski školski sportski dan (ESSD) kao međunarodni školski dan posvećen zabavi, zajedničkoj igri i promicanju tjelesne aktivnosti i zdravlja za sve.U sklopu kampanje #BeActive, na Sportski dan učenici osnovnih i srednjih škola u RH proveli su najmanje 120 minuta trčeći, igrajući igre, plešući, skačući preko užeta ili baveći se nekom drugom aktivnosti.

Kao dodatnu vrijednost projektu, pojedine škole prihvatile su prijedlog koordinatora te organizirali tradicionalne sportske aktivnosti s ciljem razmjene znanja o vrijednostima tradicionalnih sportova te njihove popularizacije među mladima. Inicijativa je to koju kroz Hrvatski Savez Tradicijskih Igara i Sportova – HSTIS, promoviramo od početka inicijative za osnivanja Saveza. Tradicijske igre i sportovi pružaju velike mogućnosti u ovakvim aktivnostima i zbog toga ćemo i ubuduće podržavati takove inicijative.

U OŠ Veli Vrh u Puli smo održali kratku radionicu pljočkanja, tradicijske igre upisane u Registar kulturnih dobara RH, gdje su učenici dobili priliku čuti nekoliko informacija o igri te probati kako izgleda pljočkanje. Uz pljočkanje bilo je prikazano i gađanje praćkama kao još jednog vida natjecanja naših predaka.