GODIŠNJA SKUPŠTINA AEJeST-a U SVETVINČENTU

Od 21. do 23. Listopada 2021. godine u Svetvinčentu je održana manifestacija pod zajedničkim nazivom “5. međunarodni festival pljočkanja”. U sklopu iste održano je nekoliko događanja koja je potrebno zasebno napomenuti zboz svojeg izuzetnog značaja. Četvrtak, 21. i Petak 22. u jutarnjim satima bio je namijenjen održavanju seminara i radionica u sklopu OPPORTUNITY projekta kojeg je HSTIS partner. Bio je to prvi susret partnera uživo na kojem je analiziran dosadašnji rad i rezultati istraživanja a u Petak u jutarnjim satima su održane radionice na kojima je sudjelovalo nekoliko škola te udruga koje se bave socijalnom inkluzijom a posebnu pažnju privukla je inicijativa Udruge slijepih Istarske županije koji su u suradnji sa Istarskim Pljočkarskim Savezom demonstrirali “pljočkanje na slipo”.

Petak u poslijepodnevnim satima bio je namijenjen predstavljanju 1. Zbornika radova u nakladi IPS-a u kojem su objavljeni radovi sa naučnog skupa održanog 2019. godine, te najavljeno izdavanje radova iz 2020. godine. Izdanje je predstavila dr. Tamara Nikolić Đerić uz Valentinu Lapiccirella Zingari iz Italije a obrađuje temu zaštite tradicijskih igara i sportova kroz UNESCO Registre. Nakon predstavljanja Zbornika održana je 3. međunarodna konferencija u organizaciji IPS-a pod nazivom: ULOGA TRADICIJSKIH IGARA I SPORTOVA U RAZVOJU LOKALNIH JEDINICA U KONTEKSTU ODRŽIVOG TURIZMA. Tema koja je privukla autore različitih specijalnosti iz čak sedam europskih zemalja. Konferenciju je koordinirala dr. Jasenka Kranjčević sa Instituta za turizam iz Zagreba. Konferencija održana na vrlo visokom nivou za koju dobivamo vrlo dobre komentare iz cijelog svijeta.

Subotu ujutro održana je godišnja skupština Europske Asocijacije Tradicijskih Igara i Sportova na kojoj je uživo sudjelovalao 42 delegata a putem Zoom aplikacije te značajan broj onih koji nisu mogli doputovali u Istru. Skupštinu su svojim prisustvom uveličali gosp. Rut Carek iz Ministarstva kulture i medija RH, glavna tajnica Povjerenstva za UNESCO u RH, gosp. Krešimir Šamija ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i sporta RH, gosp. Vladimir Torbica pročelnik UO za kulturu i zavičajnost IŽ kao izaslanik župana te gosp. Dean Perković načelnik Općine Svetvinčenat koji je otvorio sjednicu predavši riječ dr. Pereu Lavegi predsjedniku AEJeST-a.

U isto vrijeme održan je turnir parova u pljočkanju kao doprinos 10. godišnjici vrlo plodnog djelovanja IPS-a, na kojem su slavili domaćini iz PK RADIGOZA, Mauricio Macan i Sebastijan Puh.

Manifestacija održana na vrlo visokom tehničkom i organizacijskom nivou gdje posebno moramo zahvaliti tehničkoj službi koja je obezbjedila tehničke uvjete za Zoom aplikaciju i LIVE STREAM te prevoditeljskoj ekipi koja je obezbjedila prevođenje na engleski, španjolski i francuski jezik. Svemu tome svoj doprinos dali su i brojni donatori iz područja istre koji su svojim doprinosima obezbjedili gostima, učesnicima i igračima gastronomski doživljaj onakav kako to Istra zna.