48. OLIMPIJADA STARIH SPORTOVA

Ovogodišnja brođanačka Olimpijada održana je točno 50 godina nakon prve jedinstvene sportsko-kulturne priredbe u općini Bizovac, 48. put s obzirom na to da je dvije godine zbog pandemije koronavirusa i olimpijskih duh bio “u izolaciji”. Unatoč stanci od dvije godine na Olimpijskom igralištu u Brođancima okupilo se 639 sudionika iz 34 mjesta iz šest hrvatskih županija, a Olimpijada je ponovno imala međunarodni karakter, jer su na njoj sudjelovale i žene i djeca iz Ukrajine, iz gradova Harkiva, Černihiva i Poltave.

Olimpijada starih sportova otvorena je u nedjelju simboličnim paljenjem olimpijskog plamena, bolje rečeno, olimpijskog kotlića. Ovaj put plamen je upalila mlada atletičarka Slavonije Žito – Mia Wild. Aktivnosti su počele i prije službenog otvorenja – likovna i kiparska kolonija, a na jednom od ulaza na igralište već se vrtio vol na ražnju, još jedna tradicija Olimpijade starih sportova.

Sve je sudionike tijekom svečanosti otvorenja pozdravio predsjednik Skupštine Olimpijade starih sportova Veljko Gudelj, a 28. Olimpijadu proglasio je otvorenom saborski zastupnik Goran Ivanović Lac uime generalnog pokrovitelja, Osječko-baranjske županije i župana Ivana Anušića. Goran Ivanović Lac je pritom istaknuo: “Olimpijada u Brođancima priča je o identitetu, o kulturi i tradiciji. Ovakve priredbe kao u Brođancima nema u Hrvatskoj. Zato vjerujem da ćemo do održavanja 50., jubilarne Olimpijade starih sportova vratiti njezin stari sjaj iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća“…

Olimpijada starih sportova će biti gost čuvenog Tocati festivala u Veroni (Italija), od 16. do 19. rujna 2022. godine, kao predstavnik Republike Hrvatske na 20. obljetnici festivala koji okuplja između 250-300 000 posjetitelja te spada u sam vrh Europskih festivala tradicijskih igara i sportova. Da podsjetimo, Olimpijada starih sportova bila je počasni gost festivala 2007. godine, pa je poziv na ponovno sudjelovanje ujedno i međunarodno priznanje za dugogodišnji rad i neizmjeran doprinos očuvanju nematerijalne kulturne baštine RH. Na festivalu će se predstaviti sa igrom “banga” a uz sportaše Slavoniju i Hrvatsku predstavljati će i tamburaški sastav “Panonija”.