NASTAVLJA SE PROVEDBA OPPORTUNITY PROJEKTA

U petak i subotu, 20. i 21. siječnja održane su dvije ON LINE radionice kojima je koordinirao dr. Pere Lavega pod nazivom “Rodna jednakost i tradicijske igre i sportovi” na kojima je riječi bilo o MOOC-u, odnosno o priručniku namijenjenom učiteljima. O Priručniku je govorila dr. Zaira Ben Chaabane iz Tunisa, koja je prisutne upoznala sa metodologijom i ciljevima. Seminar je pratilo ukupno 152 učesnika iz 30 zemalja sa 4 kontinenta svijeta.

Od rujna 2022. godine HSTIS i članovi, kroz različite aktivnosti provodi implementaciju projekta Opportunity. Nakon uvodnih sastanaka projektnog konzorcija u Lleidi (Španjolska) i Coimbri (Portugal), u Svetvinčentu smo održali radionicu namijenjenu učiteljima gdje smo im predstavili projekat. Veseli činjenica da su učitelji vrlo dobro prihvatili predložene aktivnosti i uključili se u ON LINE edukacije. Predviđeno je da se edukacije održe kroz različiti broj sati, od 50 do 150) a na kraju će registrirani polaznici steći certifikat “edukatora tradicijskih igara i sportova”.

Želja i namjera nam je ovaj projekat predstaviti na širem području Hrvatske iz razloga što smo, surađujući sa djelatnicima direktno uključenima u obrazovni sustav, uvidjeli njihove ozbiljne namjere da taj dio zapostavljene baštine očuva i prenese na mlade generacije. O koristima koje takav pristup može donijeti djeci i korisnicima nije potrebno govoriti već je dovoljno prisjetiti se činjenice da Hrvatska spada u mali broj svjetskih zemalja koje su u svojoj povijesti imale toliki broj školskih priručnika temeljenih na tradicijskim igrama i sportovima.

Slijedeći seminar održati će se u petak i subotu 3. i 4. veljače kada će tema biti “Socijalna uključenost i tradicijske igre i sportovi”.