O osnivačkim članovima

Družba vitezova zlatnog kaleža

 

Družba vitezova zlatnog kaleža je udruga koja se bavi prikazom života u srednjem vijeku. Osnovana je 04.12.2004. sa sjedištem u Donjoj Stubici. Od 2009. godine tradicionalno u veljači organizira prikaz Seljačke bune „Seljačka buna 1573 – Bitka kod Stubice“ u Donjoj Stubici. Danas udruga broji četrdeset članova i to:  Družbu vitezova koja svojim vještinama prikazuje viteške borbe ognjem i mačem, Tahyeve puškare sa prikazom pucanja srednjovjekovnim vatrenim oružjem, Gupčeve streličare sa preciznim i zapaljivim strijelama i kmetsku logistiku bez koje ne bi izdržali sve te napore.

Područje djelovanja udruge je na raznim događanjima srednjovjekovnog, edukativnog ili turističkog karaktera u svrhu očuvanja kulturne baštine u Republici Hrvatsko,j ili inozemstvu, u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, županijama i turističkim zajednicama u promociji svih krajeva Republike Hrvatske a naročito Krapinsko zagorske županije.

O važnosti i kvaliteti rada udruge govori i veliko priznanje koje je 2015. dodijeljeno udruzi i to priznanje sa zlatnim znakom, odnosno prvo mjesto u kategoriji „Manifestacije i događanja – prikaz povijesnih događanja, legenda i priča“. Nagrada se dodjeljuje za kreativan razvoj turističkih proizvoda, te oblikovanje i unapređenje sadržaja turističke ponude tijekom 2014/15. godine koje dodjeljuje Udruga hrvatskih putničkih agencija i magazin Way to Croatia u sklopu godišnjih nagrada SIMPLEY THE BEST.

Izvorni stari športovi predstavljaju dokaz kulture i načina življenja naših davnih predaka. Dokaz su kako su se igrali, zabavljali i nadmetali u davna vremena lišeni svih tehničkih dostignuća i nepoznavajući nikakve suvremene rekvizite. Naš davni predak u želji za dokazivanjem snage, spretnosti, vještine i viteštva otišao je u prirodu, pronašao ili izradio rekvizite bez ikakvih komercijalnih izdataka i organizirao nadmetanja.

 

Pojavom SUVREMENIH ŠPORTOVA, a ponaosob između 1. i 2. svjetskog rata oni polako izumiru i padaju u stihiju, da bi nakon 2. svjetskog rata prestali (a starinski rekviziti su sačuvani na tavanima „posljednjih pastira“). No, pravila nisu zaboravljena i poticajni nemir skupine entuzijasta i zaljubljenika u stare športove učinio je mnogo u očuvanju ovog vrijednog narodnog blaga, otrgnutog od zaborava i koje je vrijeme desetljećima i stoljećima potiskivalo. Poseban veliki doprinos u očuvanju i uzdizanju ove vrijedne nematerijalne baštine u Hrvata, dali su entuzijasti slavonskog sela  Brođanci koji su 1972. godine (26. kolovoza) organizirali nadmetanja u 7 disciplina starog športa i koja su imali lokalni karakter i pobudila veliki interes šire javnosti, a posebno putem medija koji su ova nadmetanja nazvali „junačkim igrama“ kao na pravim OLIMPIJADAMA.

Tada je skupina odlučnih entuzijasta došla na ideju da se osnuje OLIMPIJADA STARIH ŠPORTOVA U BROĐANCIMA – kao institucija koja će iz anonimnosti izvlačiti stare športove naših predaka, proučavati ih, njegovati, zapisivati i prenositi na mlade generacije koje dolaze i tako sačuvati od zaborava.

25. veljače 1973. godine održana je u Brođancima OSNIVAČKA SKUPŠTINA OSŠ Brođanci, na kojoj je donesen statut i pravilnik rada, a potom je OSŠ registrirana u OPĆINSKOM SUDU i MUP-u tadašnje općine Valpovo, te legalizirana kao prva jedinstvena institucija ove vrste u nas (a vjerojatno i u svijetu). Također je na osnivačkoj skupštini izabran OLIMPIJSKI ODBOR od 7 članova i skupštine OSS od 17 članova. Iz godine u godinu interes za sudjelovanje na ovoj manifestaciji postajao je sve veći, pa se sve veći broj mjesta uključivalo u natjecanja, a OSŠ se kontinuirano širila na sva područja Hrvatske, bivše države, susjednih zemalja i dijaspore. Na dosad održanih 47. OLIMPIJADA bilježimo nastup oko 50 000 natjecatelja te ostalih sudionika u popratnim manifestacijama iz svih dijelova RH te 20-ak drugih zemalja.

Olimpijada starih športova

Pljočkarski Savez Hrvatske

Pljočkarski Savez Hrvatske je osnovan 17. kolovoza 2016. godine i upisan u Registar udruga RH pod brojem 18003046, dana 08. ožujka 2017. godine. Inicijativi za osnivanjem Istarskom Pljočkarskom Savezu su se pridružili pljočkari iz Hrvatskog zagorja i Grada Zagreba, tako da PSH danas broji 12 klubova koji djeluju unutar Saveza.

Za razliku od tradicijskog pljočkanja koje je na popisu nematerijalne kulturne baštine RH, suvremeno pljočkanje se odigrava u potpunosti u skladu sa temeljnim načelima olimpizma i pravilima sporta. U sklopu PSH održavaju se natjecanja Prvenstva Hrvatske u tri discipline: pojedinačno, parovi i ekipe. Natjecanja se održavaju prema donešenom Pravilniku o pljočkanju i Propozicijama. Pljočkarska natjecanja provode se na travnjacima i sličnim javnim površinama. Pljočkališta se uređuju na način predviđen Pravilnikom o pljočkanju i u skladu sa pravilima javnog okupljanja.