HSTIS – partner u Erasmus+ projektu

Caption 4

Projekt Opportunity ima za cilj poticanje socijalne uključenosti i ravnopravnosti spolova kroz tradicijske igre i sportove, te kao takav predstavlja iskorak u percepciji tradicijskih igara i sportova ne samo u RH nego i u EU.

Ključne riječi: Socijalna uključenost, Ravnopravnost spolova, Osobe s intelektualnim poteškoćama, Tradicijski sportovi i igre kao dio Nematerijalne kulturne baštine i Obrazovni kontekst: formalni i neformalni. O projektu će biti realiziran stručni rad.

Projektom koordinira Dr. Pere Lavega, predsjednik AEJeST-a, u ime INEFC (National Institute of Physical Education of Catalonia) a partneri u projektu, uz HSTIS, su: Univerzitet iz Leide (Španjolska), IRSIE (Institut for the Development of Sport and Education) iz Poljske, UNIVERSITY OF COIMBRA – Faculty of Sport Sciences and Physical Education iz Portugala, Associazione Giochi Antichi iz Italije, Association Tunisienne de Sauvegarde des Jeux et Sports de Patrimoine iz Tunisa, Asociación de Disminuidos Psíquicos “La Paz” iz Španjolske, European Traditional Sport and Games Association iz Francuske. Projekat traje tri godine u kojem vremenu će u Hrvatskoj biti organizirano nekoliko susreta i radionica prema navedenim temama. Radi se o radionicama koje za nas nisu nove. Kroz program edukacijskih radionica koje IPS godinama provodi na području Istre te kroz dogovorenu suradnju sa Udrugom Slijepih IŽ iz Pule vrlo smo bliski sa temama projekta a spremnost za sudjelovanje iskazali su i naši prijatelji i partneri iz Slavonije i Hrvatskog Zagorja.

U sklopu projekta provesti će se istraživanje u koje nastojimo uključiti mlade i odrasle. U tu svrhu pripremljeni su anketni obrasci putem kojih se zainteresirani za anketu anonimno izjašnjavaju o ciljevima projekta. Cijeli projekat i metodologiju provedbe podržao je UNESCO-ov Odjel politika i programa, Sektor društvenih i humanističkih znanosti (Division of Policies and Programmes, Social and Human Sciences Sector) i Etički komitet za klinička istraživanja Katalonije (ETHICS COMMITTEE FOR CLINICAL RESEARCH OF THE CATALAN SPORTS COUNCIL), a podržale institucije, među kojima Hrvatska komisija za UNESCO i UO za kulturu i zavičajnost IŽ, te brojne organizacije sa četiri kontinenta uključujući Rusiju.

Ukoliko vjerujete da tradicijske igre i sportovi mogu pomoći inkluziji ranjivih skupina i poticati ravnopravnost spolova, uljučite se u Opportunity projekt već danas tako što ćete ispuniti anketu koja će nam pomoći u daljnjem razvoju projektnih aktivnosti.

ANKETA ZA ODRASLE: https://forms.gle/9vVzELy9K7jEb5iYA

ANKETA ZA DJECU I MLADE DO 18 GODINA: https://forms.gle/hrXNBBXsDaV7uNu56